Pyszne sery z naszego kraju

sery

Z produkcji pysznych serów słynie przede wszystkim Holandia i Francja. Ale my także możemy pochwalić się pysznymi serami.

Ser koryciński

sery

To jedna z największych atrakcji kulinarnych Podlasia. Ser koryciński wytwarzany jest z mleka krowiego. Na jego wygląd i smak wpływają dodane na etapie produkcji zioła i przyprawy, stopień dojrzałości i pora roku. Świeży ser ma lekko słonawy smak, jet śmietankowy i bardzo delikatny. Im starszy, tym jego smak staje się bardziej pikantny. Do sera korycińskiego dodawane są nie tylko zioła, ale także suszony pomidory, papryka lub pieprz. Stąd jego różne smaki. Można go dodawać do sałatek, jest doskonałym składnikiem do farszów, może też być samodzielną przekąską podaną z orzechami lub winogronami.

Oscypek

Wyrabiany jest na Podhalu. Oryginalny oscypek wytwarzany jest wyłącznie z mleka owczego. Kupimy go więc tylko od wiosny do jesieni, zimą oryginalny oscypek nie jest dostępny. Ma słony smak (im jest starszy, tym smak staje się bardziej słony), twardawą skórkę o słomkowożółtej barwie, a jego miąższ jest elastyczny i zwarty. Świetnie smakuje upieczony na grillu w towarzystwie suszonych śliwek lub żurawiny. Oscypek można także jeść, jako samodzielną przekąskę. Wybornie smakuje skropiony odrobiną dobrej oliwy.

Bundz

To także ser wytwarzany na Podhalu. Wytwarza się go z mleka owczego z dodatkiem mleka krowiego. Świeży ma delikatny, słodkawy smak. Z czasem na jego powierzchni tworzy się skórka pleśniowa, a zapach staje się bardziej ostry. Można z niego robić między innymi farsz do pierogów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *