Składniki pokarmowe na dobre samopoczucie

Jakie produkty będą pozytywnie oddziaływać na naszą mikroflorę jelitową i pomogą zniwelować skutki stresu? Należy wiedzieć, że mamy do wyboru sporo składników pokarmowych, które korzystnie wpływają na pracę ośrodkowego układu nerwowego. Działają przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i wzmacniają odporność organizmu. Należą do nich przede wszystkim takie oto właśnie składniki pokarmowe:

1). Wapń – jest niezbędny do prawidłowej pracy mózgu. Występuje w nabiale, maku, strączkach, migdałach, brokułach i rybach, takich jak sardynki oraz szprotki (z ośćmi).

2). Flawonoidy – są to roślinne barwniki, które zwalczają nadmierną ilość wolnych rodników. Znajdziemy je w różnokolorowych warzywach i owocach.

3). Witaminy z grupy B – regulują pracę układu nerwowego, wpływają na wytwarzanie serotoniny i metabolizm składników pokarmowych. Ich źródłem są pełnoziarniste produkty zbożowe, na przykład kasze czy razowe pieczywo, oraz strączki, pestki, brokuły.

4). Witamina C – znajdziemy je w natce pietruszki, papryce, dzikiej róży, rokitniku, aronii, porzeczkach, truskawkach, poziomkach, żurawinie i cytrusach.

5). Kwasy omega-3 – działają silnie przeciwzapalnie. Występują między innymi w oleju lnianym, siemieniu lnianym czy tłustych rybach morskich.

6). Witamina E – występuje w olejach roślinnych, orzechach, pestkach i kiełkach.

7). Tryptofan i tyrozyna – są to aminokwasy potrzebne do budowy ważnych neuroprzekaźników. Ich źródłami są: nabiał, mięso, banan, awokado, ryby, orzechy, soja, kasza gryczana, pestki.

8). Magnez – jest to minerał, o którego obecność w diecie należy szczególnie dbać w stanach stresu. Znajdziemy go w orzechach, migdałach, strączkach, bananie, żółtym serze i kakao.

9). Węglowodany złożone – ich umiarkowana ilość uczestniczy w procesach powstawania serotoniny – hormonu szczęścia. Występują między innymi w pełnych ziarnach, ziemniakach i warzywach liściastych.

10). Beta-karoten, czyli prowitamina A – jej źródłem jest marchew, dynia, papryka, pomidory, mango, brzoskwinia, brokuły, bataty.