Jak jeść kawior?

Kawior to nazwa nadana ikrze jesiotra, prehistorycznej ryby, którą można znaleźć w Morzu Kaspijskim oraz niektórych jeziorach i rzekach w Europie i Azji Środkowej. Jest to bardzo delikatny pokarm, który należy przechowywać w niskich temperaturach i otwierać specjalnie wtedy, gdy ma być zjedzona. Ze względu na ograniczoną dostępność gatunków jesiotra (beluga, wraga i jesiotr rosyjski), kawior jest bardzo drogą potrawą.

Z drugiej strony, kawior służy jako przystawka do każdego dania głównego, jak również może być spożywany samodzielnie lub z innymi potrawami, takimi jak jaja, tosty, bakłażany, łosoś. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym gastronomicznym luksusie, czytaj dalej.

Jak jeść kawior?

Kawior jest delikatnym pokarmem, który może być spożywany samodzielnie lub z innymi potrawami, ma delikatny smak, który nie powinien być zbyt słony ani zbyt rybny. Jeśli jesteś w stanie uzyskać dostęp do tego przysmaku, pamiętaj o następujących aspektach prawidłowego spożywania kawioru:

  • Według renomowanego portalu o gastronomii https://kebab.pl – kawior powinien być spożywany w niewielkich ilościach. Jeśli to twój pierwszy kęs, nie napełniaj całej łyżki. Dzięki temu będziesz mógł lepiej delektować się jego niuansami i smakami. Następnie można zjeść całą łyżeczkę. Zazwyczaj podaje się nie więcej niż 60 gramów kawioru na osobę.
  • Gdy znajdzie się w ustach, nie należy go żuć. Pozwól mu się roztopić i ciesz się jego smakiem.

Jak jeść kawior z masłem i blinami?

Istnieją różne sposoby na łączenie kawioru. Niektórzy jedzą ją z grzankami, niesolonymi krakersami lub chrupiącymi kromkami. Bardzo często podaje się go również na blinie, czyli tradycyjnym słowiańskim placku. Niektórzy eksperci twierdzą, że smarowanie masła na bazie przed podaniem kawioru poprawi jego smak.

Co pić do kawioru?

Jednym z najbardziej klasycznych sposobów łączenia tej potrawy jest zjedzenie kawioru z kieliszkiem schłodzonej wódki w celu oczyszczenia podniebienia. Inne napoje alkoholowe, które możesz wykorzystać do tego samego celu to szampan, wino musujące i cava. Zaleca się naprzemienne podawanie kawioru do ust wraz z napojem. W Stanach Zjednoczonych tradycyjnie spożywa się kawior z piwem, wykorzystując kawior jako wytrawną przekąskę do promocji jego sprzedaży.