Gładzica z groszkowym puree

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki: na puree – 1,2 kg zielonego groszku albo 450 g mrożonego groszku, 210 ml bulionu warzywnego, 4 łodyżki drobno posiekanej mięty, 105 g miękkiego masła, sól, mielony pieprz czarny, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki creme fraiche; na jarzynę – 1 pęczek dymki, 250 g strąków groszku cukrowego, 35 g masła, sól, mielony pieprz czarny; do ryby – 8 filetów z gładzicy, sól, mielony pieprz czarny, 5-6 łyżek mąki pszennej, 45 g masła klarowanego; ponadto – cząstki cytryny, listki mięty.

Jak przygotować to danie rybne z puree?

Przygotowanie – przygotujmy puree: świeże strąki grochu wyłuskajmy, znów mrożony rozmrażajmy przez chwilę. Zagotujmy bulion, dodajmy do niego groszek, gotujmy nie niewielkim płomieniu 5-8 minut czasu. Odlejmy 55 ml bulionu do innego naczynia. Groszek odcedźmy, przełóżmy do wysokiego naczynia, wlejmy zachowany bulion. Dodajmy miętę, masło, sól, mielony pieprz czarny i sok z cytryny. Zmiksujmy wszystko na gładko, ewentualnie ponownie przyprawmy. Groszkowe puree z creme fraiche podgrzejmy w garnku.

Przygotujmy jarzynę: dymki opłuczmy, oczyśćmy, pokrójmy w krążki. Strąki groszku umyjmy. Dymkę ze strąkami groszku podgrzewajmy na maśle 2-3 minuty czasu, przyprawmy solą i mielony pieprzem czarnym. Przygotujmy rybę: filety posólmy i popieprzmy. Obtoczmy w mące i strzepnijmy jej nadmiar. Smażmy filety na rozgrzanym maśle klarowanym z każdej strony 1-2 minuty czasu. Podajmy rybę na groszkowym puree, z jarzyną z dymki i strąków groszku cukrowego oraz z cząstkami cytryny. Posypmy miętą.

Więcej przepisów rybnych i nie tylko znajdziesz na: www.pyszniej.pl.