Kremowa zupa z dorsza z dodatkiem ostrej pasty
Do przygotowania tej zupy potrzebne nam będą następujące składniki: 500 g filetów z dorsza, 3 litry bulionu rybnego, 1 łyżka masła, 2 średnie marchewki, 1 jabłko, 4-5 ziemniaków, 1 seler naciowy, 1 średnia cebula, 4 średnie ząbki czosnku, 1 papryczka chili, 2 łyżki marynowanego imbiru, sól, mielony pieprz czarny; dekoracja – natka pietruszki, kwaśna śmietana.
Jak przygotować zupę z dorsza?
Przygotowanie zupy z dorsza według przepisu ze strony https://www.kulinarna.pl – filety z dorsza opłuczmy. Ziemniaki i marchewkę obierzmy, umyjmy, pokrójmy na kawałeczki. Seler i papryczkę chili oczyśćmy, opłuczmy, drobno potnijmy. Cebulę i czosnek obierzmy, posiekajmy. Jabłko umyjmy, obierzmy, wytnijmy gniazdo nasienne. Miąższ pokrójmy w kostkę. W garnku rozgrzejmy masło. Wrzućmy ziemniaki i jabłko. Chwilę podsmażmy. Potem dodajmy pozostałe warzywa oraz marynowany imbir. Przyprawmy solą i mielonym pieprzem czarnym. Zalejmy bulionem rybnym. Włóżmy kawałeczki dorsz. Gotujmy do miękkości. Następnie zupę zmiksujmy na gładko. Zupę udekorujmy (na przykład natką pietruszką i kleksem kwaśnej śmietany). Idealnym dodatkiem do zupy będą smażone kąski rybne w ostrej paście.
Aby przygotować ostrą pastę należy: obrać 1 marchewkę, 1 główkę czosnku oraz 1 cebulę. Oczyśćmy 1 paprykę oraz 3 tajskie papryczki. Przygotowane składniki zmielmy. Na patelni rozgrzejmy 2-3 łyżki oleju. Podsmażmy masę warzywną. Posólmy ją do smaku. Potem duśmy przez 10 minut czasu. Na koniec 2 łyżki przecieru pomidorowego oraz szczyptę brązowego cukru. Pastę przełóżmy do miseczki, pozostawiając trochę na patelni. Do tego wrzućmy kawałeczki dorsza i usmażmy je. Podawajmy do zupy.