Filety z morszczuka z sosem tatarskim

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki: 4 filety z morszczuka, 1 średnia cytryna, 2 małe ząbki czosnku, pół łyżeczki mielonego curry, 2 jajka, olej, bułka tarta, 1/3 szklanki majonezu, sól, połówka małej cebuli, mielony pieprz czarny, grzybki z octu, 1 ogórek konserwowy.

Jak przygotować potrawę rybną?

Przygotowanie – filety opłuczmy, osuszmy, skropmy sokiem wyciśnięty z cytryny. Czosnek przeciśnijmy przez praskę lub obierzmy i posiekajmy, dodajmy do filetów. Oprószmy je delikatnie solą i mielonym pieprzem czarnym, posypmy curry. Odstawmy pod przykryciem na 1, 5 godziny czasu. Następnie 2 jajka rozkłóćmy w głębokim talerzu. Na osobny talerz wysypmy bułkę tartą. Na patelni rozgrzejmy kilka łyżek oleju. Wyjmijmy filety, strząśnijmy z nich rozdrobniony czosnek.

Każdy kawałek ryby zanurzajmy w jajku, panierujmy w bułce tartej (jej nadmiar strząśnijmy) i ostrożnie kładźmy na rozgrzany tłuszcz. Smażmy z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Przełóżmy później do naczynia żaroodpornego. Pieczmy 14-16 minut czasu w temperaturze 180 stopni Celsjusza w piekarniku. W między czasie przygotujmy sos tatarski. Majonez przełóżmy do miseczki. Posiekajmy drobno obraną cebulę, 2-3 osączone z zalewy octowej grzybki oraz ogórka konserwowego. Połączmy z majonezem. Doprawmy solą, mielonym pieprzem czarnym i cukrem. Podawajmy gotowy sos do ryby.

Porada – należy wiedzieć, że chrupiącą i nieco inną w smaku panierkę przygotujemy, mieszając tradycyjną bułkę tartą ze zmieloną lub drobno utłuczoną czerstwą chałką albo drożdżówką (bez nadzienia). Dla smaku dodajmy też skórkę otartą z cytryny.

Warto dodać, że ryba podana w ten sposób jest jednym ze specjałów znanej restauracji w Gdańsku – więcej na gdanskinfo.pl.