Ryby – źródło kwasów, witamin i minerałów
Ryby i potrawy z ryb są zdrowe, apetyczne i dostarczają wielu składników odżywczych. Osobliwy smak i zapach ryb powoduje, że nie wszyscy w nich gustują. Warto jednak przekonać się do ich smaku i włączyć ryby do diety – dostarczą nam kwasów omega-3, witamin i minerałów. Składniki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Uwzględniając, ryby i potrawy z dodatkiem ryb warto, wiedzieć które ryby dostarczą nam najwięcej wartościowych składników a których lepiej unikać. Ryby najlepiej kupować świeże, decydując, się na mrożone należy, dokładnie przyjrzeć się jak są zapakowane i zamrożone i w razie wątpliwości zrezygnować z zakupu.
Mrożone ryby poddawane są glazurowaniu (spryskiwane aerozolem wodnym lub zanurzane w wodzie) – metoda ta przedłuża ich przydatność do spożycia oraz ułatwia transport. Mrożone ryby mają podobne walory smakowe, jednak z uwagi na nieuczciwe praktyki niektórych sprzedawców możemy kupić ryby, które są pokryte zbyt grubą warstwą lodu – warstwa ta w znaczący sposób wpływa na wagę produktu.
Kupując, mrożone ryby należy, uważnie przyjrzeć się produktowi, w przeciwnym razie po rozmrożeniu może się okazać, że zawartość kupionego produktu nie pokrywa się z dedykowana wagą. Zarówno mrożone, jak i świeże ryby powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła – kupując w ten sposób ryby mamy gwarancję ich pochodzenia i walorów odżywczych.
Najzdrowsze i polecane odmiany ryb
Dorsz – łatwo dostępna ryba uważana za jedną z najzdrowszych. Mięso z dorsza dostarcza nam witaminę A i D, witaminy z grupy B oraz cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Z dorsza pozyskiwany jest też tran (koncentrat oleju) o właściwościach leczniczych. Tran wzmacnia odporność, nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w tranie usprawniają pracę mózgu. Tran często podawany jest dzieciom zwłaszcza w okresie większej zachorowalności oraz przy osłabieniu organizmu – olej dostarcza cennych witamin i wspiera procesy regeneracji organizmu.
Śledź – tłusta ryba dostarczająca kwasy omega-3, witaminy z grupy B, witaminy E, D. Śledź jest też doskonałym źródłem mikroelementów: wapń, potas, fosfor, selen i żelazo zawarte w śledziu sprawiają, że warto włączyć rybę do swojej diety. Śledź zawiera wartościowe białko i potas, który korzystnie wpływa na przemianę materii i pomaga usunąć wodę z organizmu. Najbardziej tłusta odmiana śledzia (matias) pochodzi z wybrzeży Szkocji.
Tuńczyk – zawiera duże ilości witaminy D, witaminę A oraz witaminy z grupy B. Ryba zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, selen i witaminę PP. Najsmaczniejszy i najbardziej popularny jest tuńczyk o białym mięsie – ryba dodawana jest często do sałatek warzywnych i makaronów.
Łosoś – jest jedną z najtłustszych ryb, zawiera kwasy wielonienasycone, witaminy: A, B, D, E oraz potas i jod. Najzdrowszą odmianą jest dziko żyjący łosoś pacyficzny i atlantycki. Mięso łososia hodowlanego zawiera dawkę szkodliwych związków – dawka ta jednak nie przekracza zalecanych norm.
Do zdrowych i polecanych ryb zalicza się też: makrela, sardynka, pstrąg – komponując, dietę warto, uwzględnić w niej jak największą ilość ryb morskich. Ryby te są polecane jako jedne z najzdrowszych, ryby słodkowodne są mniej wartościowe i nie zawierają tak dużej ilości cennych składników.
Zdrowy odpowiednio skomponowany jadłospis uwzględniający różne produkty spożywcze korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Ryby powinny zajmować wysoką pozycję w naszej diecie, cenne składniki: witaminy, kwasy tłuszczowe omega-3, składniki mineralne zawarte w rybach pomagają nam utrzymać zdrowie i dobry wygląd.
Regularne spożywanie ryb zalecane jest, w profilaktyce chorób układu krążenia a pozyskiwane z nich substancje np. tran wzmacniają, nasz system odpornościowy i usprawniają pracę mózgu. Kwasy tłuszczowe zawarte w rybach w widoczny sposób wpływają też na wygląd naszej skóry, wzmacniają paznokcie i włosy. Ryby spożywane regularnie to naturalny sposób na zachowanie zdrowia i dobrej prezencji przez długi czas.